Bestuursleden

Stichting Qalisa wordt bestuurd door drie dames: Jolanda van der Pas, Sanne van Adrichem en Esther Seijmonsbergen. Daarnaast is een aantal enthousiastelingen regelmatig betrokken bij specifieke projecten.

Jolanda van der PasJolanda van der Pas (jolanda@qalisa.nl)

Er zijn zoveel parallellen tussen Shewula, Ithemba, Afrika en de Westerse wereld dat ik deze twee werelden graag meer bij elkaar wil brengen. Ik probeer de omschrijving van het Ubuntu-begrip “Ik ben omdat wij zijn” uit te dragen.

Alles is liefde. Alles is er op onze mooie wereld, alleen door met name de mens en zijn keuzes gaan de dingen lang niet altijd en voor iedereen goed. Maar ieder mens kan wel zelf zijn beste beentje blijven voortzetten en geloven in een mooie, betere toekomst voor iedereen. Daarvoor is geduld, liefde, kracht, inzet en energie nodig, samenwerken en hulp van anderen accepteren en toelaten, zonder je eigen pad hierbij uit het oog te verliezen. Ik voel mij thuis in Afrika, want “Home is where the heart is”. Ik probeer sinds mijn eerste reis in 2008 naar Zuid-Afrika steeds meer Afrika in mijn Nederlandse hart toe te laten. Ik heb PASSIE voor Afrika. Het geeft mij een enorme voldoening dat ik door het helpen van kinderen een bijdrage kan leveren aan de langdurige ontwikkeling van gemeenschappen, die wel willen en kunnen, maar alleen een steuntje in de rug nodig hebben. Kinderen vormen onze toekomst, samen delen is onze kracht en voor mij is “back to basic” een goede start voor heel veel moois!

 

Esther Seijmonsbergen fotograafEsther Seijmonsbergen (esther@qalisa.nl)

In 2004 maakte ik al eens een reis door Zuid-Afrika, maar meer als een echte toerist. Ook toen vond ik het een prachtig land, alhoewel ik moeite had met de overblijfselen van de apartheid. Toen Jolanda mij in 2012 vroeg met haar mee te gaan, heb ik geen moment getwijfeld. Om meerdere redenen. Ten eerste leek het mij goed en leuk om nu niet als toerist, maar als deelnemer aan het Afrikaanse leven op vakantie te gaan. Ten tweede had ik zin om mijn handen uit de mouwen te steken, letterlijk, want in mijn dagelijkse leven zit ik vooral achter een computer. En last but not least: ik ben een fervent fotograaf en Afrika is natuurlijk een prachtig continent om schitterende foto’s te maken!

Ik ben er tijdens onze reis achter gekomen dat wij een heel verkeerd beeld van Afrika hebben. Wij vinden onszelf zo ontwikkeld en vooruitstrevend met onze efficiency en geautomatiseerde processen. We vergeten dat dat weliswaar heel handig is allemaal, maar raken steeds verder van onszelf en ons ware zelf verwijderd. We raken onszelf kwijt, hetgeen natuurlijk duidelijk wordt in alle stressgerelateerde ziektes die wij hebben. In Afrika heb ik (her)ontdekt dat er niet veel voor nodig is om je goed te voelen, om iets voor je medemens te doen en om je vooral niet teveel zorgen te maken over de dag van morgen. Dat gevoel wil ik graag blijven ervaren. Vandaar mijn deelname aan deze stichting – laten we onze best practices uitwisselen met die van de Afrikanen!

 

 

Sanne van AdrichemSanne van Adrichem (sanne@qalisa.nl)

In september 2011 heb ik voor het eerst twee maanden op Ithemba gewerkt als vrijwilliger. Het project heeft vanaf het begin mijn hart gestolen. Zuid-Afrika is een land met tegenstrijdigheden en een hoop armoede. Toch heeft het heel veel te bieden. Vooral de manier waarop Afrikanen genieten van het leven is bijzonder en mooi!
Het Ithemba-project geeft kinderen met een beperking kans om kind te zijn. Ze ontmoeten op Ithemba andere kinderen met een beperking en leren omgaan met de ‘beperkingen’ van het dagelijks leven. Ondanks dat veel kinderen geen optimale thuissituatie hebben, zijn kinderen vrolijk en blij op Ithemba. Ze laten mij zien dat ik meer van het leven moet genieten en kleine dingen meer moet waarderen.
Terug in Nederland was het voor mij niet mogelijk Afrika, en daarmee Ithemba, los te laten. Stichting Qalisa is een mooie stap om goed samen te kunnen werken met Shewula en Ithemba. Op deze manier kunnen we elkaar helpen, ondersteunen en veel van elkaars cultuur en manier van leven leren.