Zoals aangekondigd in een eerder bericht is Jolanda in mei weer naar Zuid-Afrika en Swaziland gereisd om de handen uit de mouwen te steken en te kijken hoe de zaken vorderen waar Stichting Qalisa een bijdrage aan levert. Graag laat zij onze lezers weten wat er tijdens 6 dagen in Shewula Mountain Camp en 3 dagen Ithemba is gedaan.

Door Jolanda

We waren deze week met z’n zessen: Robin, Wouter, Hans, Lita, Rudolf en ikzelf. Een groep met een bijzondere samenstelling, die elkaar deels niet kende maar elkaar hebben gevonden via Stichting Qalisa. We hebben het samen erg goed en gezellig gehad!
Jolanda, Rudolf, de staf van Shewula en December in het bijzonder hebben hun best gedaan om deze trip en de activiteiten zo goed mogelijk voor te bereiden. Elke dag hadden we daardoor een vol programma. En met ingezameld geld o.a. van onze eigen donateurs, maar ook een geldbedrag van 500 euro van Stichting Shewula Nederland (zie ook www.shewula.nl), met wie we sinds 2012 op projectmatige wijze samenwerken, zijn we weer met volle energie en enthousiasme aan de slag gegaan. Dat overigens niet altijd alles gaat zoals verwacht, en je je dus flexibel aanpast en meer leeft bij het moment van de dag, dat is voor ons Nederlanders juist een goede les en telkens weer een les die we van Afrikaners kunnen leren. Onze vaste contactpersoon Nomsa was namelijk onverwachts afwezig, maar haar honneurs werden meer dan fijn door December overgenomen.

Wat hebben we zoal gedaan in Swaziland?

  • Samen met de lokale aannemer Mandla hebben de mannen het laatste stuk van de weg naar het Mountain Camp verbeterd, zodat het regenwater nu echt niet meer door het kamp loopt maar wordt omgeleid. (Ja, het kan flink regenen daar!!)
  • Jolanda en Lita hebben op een school les gegeven in tekenen, Engels en samenspel (o.a parachutespel) en het geld besteed van Jena (10 jaar). Jena: “ Op school hebben wij altijd een goededoelenpotje. Ik had zelf al wat geld gespaard en vroeg aan mijn meester of we Shewula als een goed doel konden gebruiken. We hebben geld ingezameld in de klassen en tijdens de jaarlijkse kerstdienst in de kerk was de collecte voor Shewula.” Wat een goed initiatief Jena, dankjewel!
  • Jolanda heeft met de kliniek afspraken gemaakt over ondersteuning en scholing bij haar volgende bezoek. De meegebrachte Engelstalige anatomische plaatboeken werden door verpleegster Sannie van het streekziekenhuis meegenomen en hieruit zullen we de scholing verder voorbereiden.
  • We hebben de kozijnen van twee rondavels in het kamp geverfd in ‘Shewula bruin’. Of volgend jaar toch ‘Briljant groen’? … en wat kleine klusjes verricht. Robin heeft een wc-rolhouder vervaardigd, “touwtje, stukje hout met gaatje erin geboord en het papier wordt niet meer vies en/of nat”.
  • Wouter en Hans hebben een verbeterplan voor de elektriciteit gemaakt …..wordt vervolgd.
  • Ter nagedachtenis aan een overleden donateur, die op zijn begrafenis ingezamelde gelden niet voor bloemen heeft gebruikt, maar aan Stichting Shewula 3000 euro geschonken heeft, hebben we een Koraalboom gepland. En specifiek een Koraalboom om de volgende eigenschappen (in het Afrikaans): helder, gasvry, behulpsaam, verskeidenheid en heeft prachtige bloemen. We proberen de inheemse bomen te versterken en planten ook bruikbare bomen en planten, o.a gebruikt door de medicijnman, de Sangoma. Verder wordt het geld gedeeltelijk besteed aan het project Child Sponsorship Scheme Shewula (CSSS) waardoor de wezen van Shewula wel een schoolopleiding kunnen volgen en gebruiken we het om benodigde materialen aan te schaffen voor alle lokale werkklussen.
  • We hebben met dezelfde 16 kinderen die we in september 2012 een zaterdagmorgen hebben vermaakt vierkante-meter groentetuintjes gemaakt. Het zogenaamde ‘Square Meter Gardening’ principe. In 9 vakjes zijn verschillende groentes gezaaid, die ze hopelijk over een tijdje kunnen oogsten en eten. Deze groep kinderen zullen we intensief gaan volgen en waar kan begeleiden, gekoppeld aan lokale mensen.
  • Na het schilderen van de planken, in elkaar timmeren, zaaien en planten en al sluit Rudolf met de kids af met sport en spel en leert hij hen frisbee spelen. We hebben met zijn allen de grootste lol! De planten van september 2012 zijn allemaal goed gegroeid en al weer overgezet, en worden verdeeld onder de gemeenschap.
  • Ook hebben we in de vrije uurtjes de Sangoma (medicijnman) bezocht, zijn Rudolf en Hans door de lokale kapper gekortwiekt, en heeft December ons tijdens een Village Walk meegenomen naar twee families. Mooie gewoonte: als een familie bier heeft gemaakt, gaat de vlag -een plastic zak- in top en dan is iedereen welkom om te komen drinken; wij dus ook!

Kortom we hebben wederom veel gezien, veel gehoord, veel ervaren en samen met de staf van Shewula krijgt ons uitwisselingstraject steeds meer vaste gronden. Zoals het nu naar uitziet, lukt het om in oktober 2013 weer met ‘n nieuwe club vrijwilligers en enkele bestuursleden van Stichting Qalisa terug te gaan om de voortgang er in te houden.

Na een volle week in de prachtige natuur van Shewula reden wij via de 17 km lange hobbelweg weer de berg af. Zo ook Hans en Lita die een dagje later vertrokken voor hun laatste 4 weken in Afrika en op hun weblog schreven: “We lieten het mooie uitzicht achter ons, zwaaiden nog naar iedereen die we op de weg tegenkwamen, gaven een lift aan een oudere man (die ons bedankte voor ons verblijf in Shewula en de bijdrage die we daarmee aan de community gegeven hebben) en realiseren ons telkens weer, dat we toch wel op een heel bijzondere plaats zijn geweest.”
Na enkele dagen met Rudolf in Krugerpark geweest te zijn voor een korte vakantie, reizen Robin, Wouter en Jolanda af naar Port-Elizabeth. Rudolf gaat verder met zijn eigen werk (hij is een zelfstandige tour guide – zie zijn website als je het échte Afrika wil leren kennen: Madikela Tours in Pretoria. In Port-Elizabeth verblijven we als zo altijd bij familie Morkel die hun huis altijd openstellen voor vrijwilligers van o.a Ithemba. Bij Pete en Daphne staat het zorgdragen voor anderen, met een geestdrift en vol van liefde voorop. Zij helpen daar waar de nood hoog is en vormen een bindende factor voor vele vrijwilligers.

Sinds september 2012 is er veel gebeurd in Ithemba, het dagcentrum in de township van Port-Elizabeth, waar 5 dagen in de week gezorgd wordt voor 44 kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.

Een update:

  • Ithemba is inmiddels erin geslaagd zelfstandig verder te gaan. Er is hard gewerkt om een vast bestuur te vormen, en de staf is nog wat onwennig na het loskoppelen van PE-MentalHealth, maar het begin is er!
  • De transportproblemen, om de kinderen op te halen uit de sloppenwijken en aan het eind van de dag terug naar huis te brengen, zijn opgelost. Particuliere bedrijven brengen voor een vergoeding (die voor vele ouders wel pittig is te betalen) de kinderen van en naar Ithemba.
  • De tata-bus wordt verkocht. In de toekomst hopen we wel een gesponsorde bus terug te kopen, omdat het ook vele voordelen had.
  • De elektriciteitsmeter wordt nagekeken en er worden aanpassingen gemaakt zodat de energierekening naar beneden kan.
  • Sanne heeft tijdens haar laatste verblijf op het schoolterrein plantjes gezaaid, en Sabrina en de kinderen onderhouden dit met veel plezier.
  • De hoofdsponsor Momentum gaat vooralsnog door met financiële steun. Lonneke en Sanne hebben ervoor gezorgd dat resterende bedrag van de Stichting Be-More (4000 euro) nu daadwerkelijk naar Ithemba is overgemaakt.
  • We zijn bijna zover om de special teacher weer te herintroduceren in Ithemba. Er zijn meerdere nieuwe kinderen bij gekomen en die behoeven allen specifieke aandacht en begeleiding.
  • De jungleshop: hier worden overschotten van giften (o.a. kleding, teveel aan groenten) verkocht aan mensen die in het naastgelegen township wonen. Pete zal Ithemba gaan adviseren hoe dit georganiseerd te gaan doen, zodat het echt kan gaan werken en dus geld oplevert voor Ithemba zelf.
  • Stichting Qalisa gaat vanaf heden actief familie, vrienden en bekenden benaderen met als doel een vast sponsorbedrag per maand te kunnen realiseren voor Ithemba. We werken hierin samen met de vrijwilligers uit Duitsland. Zoals het nu er naar uitziet kunnen zij jaarlijks een Duitse stagiaire leveren hetgeen super goed nieuws is.
  • Ons bezoek was naast een fijn wederzien, vooral bedoeld om bestuurlijke zaken door te spreken en af te stemmen en hopelijk kunnen we steeds meer gerichte hulp en zorg in gaan zetten.

Het was bijzonder raar om op 30 april tijdens de troonswisseling niet in Nederland te zijn, maar dit soort uitwisselingsprojecten moet je afstemmen en voorbereiden rekening houdend met een ieder zijn eigen individuele agenda en programma. Dus de trip stond al vast, voordat Koningin Beatrix haar aftreden aankondigde!

Al met al hebben deze twee weken voor alle deelnemers jong en oud weer heel wat teweeggebracht. Over en weer is er kennis, respect, ervaring, rust en liefde uitgewisseld. En hebben we er weer nieuwe sponsors bij, die we hard kunnen gebruiken. Dank daarvoor!

 

Onderstaande foto’s zijn allemaal door Wouter gemaakt.

[print_gllr id=265]