Geluk is het enige dat zich vermenigvuldigt als je het deelt!

door Sanne

In de maand maart ben ik drieënhalve week terug op Ithemba geweest. Tijdens deze weken stond er een hoop op het programma. Een van de projecten was het schoenendoosproject.

Schoenendozenactie IthembaIn december vorig jaar ben ik een project gestart met een basisschool in Den Haag. Centraal stond ‘iets goeds doen voor een ander’ en ‘contact leggen met een andere cultuur’.

De kinderen van groep 6 kregen een presentatie over Ithemba. Daarnaast mochten ze in het gymlokaal door middel van rolstoel, looprek en krukken ‘ervaren’ wat het is om een beperking te hebben. Na deze presentatie kregen de kinderen een foto van een specifiek Ithemba-kind. Daarbij zat een klein stukje tekst met informatie. Zo konden de kinderen o.a. lezen wat voor beperking en hobby’s het Ithemba-kind had. Voor dit jongetje of meisje hebben ze vervolgens een schoenendoos gevuld. Het idee hierachter was dat ze niet alleen nieuwe spullen in de dozen zouden stoppen, maar ook (oud) speelgoed van zichzelf. Leren delen van je eigen spullen.

Daarnaast werden de dozen aan de buitenkant versierd zodat het echt een cadeautje werd. Op de bovenkant van de doos werd de foto van het Ithemba-kind geplakt. De Nederlandse kinderen mochten, als ze dat zelf wilden, ook een foto van zichzelf op de doos plakken en/of een brief in de doos stoppen.

Schoenendozenactie IthembaHet verzenden van de dozen ging nog niet zonder slag of stoot. Gelukkig waren er veel bedrijven die graag mee wilden werken, waardoor het vervoer in voornamelijk materialen gesponsord werd. Zo werd het transport gesponsord door het transportbedrijf en de ruimte in de container door een kassenbouw bedrijf. Zonder deze mensen was het een onmogelijke taak geweest!

Gelukkig was het alle moeite meer dan waard. De kinderen hebben dubbel en dwars alle stress, tranen en problemen in een klap goed gemaakt!
Allereerst heb ik de dozen samen met een aantal Ithemba-kinderen opgehaald in de haven. Eén groot feest, de kinderen mochten mee in de grote wagen en hebben hun ogen uit gekeken. Geweldig om die verraste gezichtjes te zien toen ze de dozen onder ogen kregen!

Schoenendozenactie bij IthembaOp de dag dat we de dozen zouden uitdelen, bleek dat van de 42 kinderen (die regelmatig komen) er 39 op Ithemba waren. Een absoluut record, het gemiddelde lag de weken daarvoor op 33. De kinderen kregen via een geleende beamer eerst het filmpje van de Nederlandse kinderen te zien. Zo zagen ze hoe de dozen werden gevuld, versierd en op transport gingen. Na het filmpje hebben we per klas de dozen uitgedeeld. Het valt gewoon niet te beschrijven hoe mooi het was om die gezichtjes te zien. Niet alleen blijdschap, maar ook ongeloof en verbazing. Ze krijgen niet vaak cadeaus omdat de ouders daar gewoon weg geen geld voor hebben. We hebben uitgebreid de tijd genomen om met de kinderen te kijken wat er in de dozen zat en uit te leggen waar ze de spullen voor konden gebruiken. Het mooiste vond ik dat het totaal niet uitmaakte wat anderen in de doos hadden zitten, ze waren gelukkig met hun eigen schoenendoos. De dagen daarna kwamen de kinderen nog regelmatig aanrennen om spullen te laten zien. Armbandjes, oorbellen, oranje hoedjes, rokjes, nagellak, ik heb het de dagen daarna allemaal voor bij zie komen!

Schoenendozenactie IthembaMet de Ithemba kinderen heb ik vervolgens kleine knutselwerkjes gemaakt voor de kinderen in Nederland. Een mooie manier om dankjewel te zeggen!

Over een paar weken heb ik een afspraak in Den Haag om het project mooi af te sluiten. De kinderen krijgen de film te zien, die ik van het hele project heb gemaakt. Daarnaast krijgen ze de cadeautjes die de Ithemba-kinderen gemaakt hebben.