Eind januari 2016 bezocht Jolanda van der Pas met een groep vrijwilligers opnieuw Shewula Mountain Camp in Swaziland. Met alle donaties konden we weer een heleboel nuttige dingen realiseren.
Met het thema “Aandacht voor het kind: zijn ontwikkeling, het hechtingsproces en het “klaarstomen” om te kunnen groeien en bloeien in onze wereld” gingen we aan de slag.
Deze reis was voor dr Jolanda van der Pas persoonlijk tevens bijzonder, omdat dit keer haar beide broers meegingen als vrijwilligers. Jolanda vertelt: “Het gezamenlijk gekozen thema “Aandacht voor het kind” hebben wij als kinderen van onze ouders altijd mogen ontvangen en meegekregen in onze opvoeding en ontwikkeling tot volwassenheid. Bovendien was het superleuk om hen nu met eigen ogen te laten zien en laten voelen wat mijn passie voor Afrika en de uitwisselingsprojecten nu telkens opnieuw voedt. De Ubuntu traditie van Shewula “Ik ben, doordat wij zijn” en Ithemba’s liefde en hoop zijn beide voor mij een goede basis voor zoveel moois zowel in mijn persoonlijke leven als mijn werk- en leefomgeving in Nederland en in Afrika.”
In het lokale team van medewerkers zijn enkele wisselingen geweest doordat mensen doorgroeien naar nieuwe functies. Zuster Sibandse is nu de hoofdzuster van verschillende klinieken in Swaziland, en onze vertrouwde contactpersoon binnen het Mountain Camp (December) is vertrokken naar de grotere stad. Hun taken zijn respectievelijk door Angie en Lindiwe overgenomen. Ondanks dat we hen al kenden, was het hier en daar opnieuw de weg vinden binnen de huidige teamafspraken en organisatie. Na een meeting met de staf, het uitwisselen van ervaringen, ideeën en voorstellen gingen we met enthousiasme aan de slag.
De lokale werkman Mandla had gezorgd dat onze technische vrijwilliger Edward aan de jonge werkman Tabiso gekoppeld werd. In een week tijd hebben zij elkaar veel bijgeleerd. Tabisho leerde allerlei technische kneepjes en hoe kunnen we veiliger werken, Edward maakte kennis met de Ubuntu traditie “ik ben, doordat wij zijn”. In een week tijd werd in het mountain camp een elektrisch netwerk aangelegd, waarvan de toe- en afvoer nu netjes onder de grond verwerkt is en er officiële elektradozen geplaatst zijn. (In Shewula zijn, op enkele hoofdpunten na in de kliniek, schooltjes en het mountain camp, geen elektrapunten aanwezig. De rest gaat zodra het donker is op olielampjes en kaarsen.)
De les in elektra werd met enthousiasme en actieve deename gevolgd door middelbare scholieren. Op hun verzoek hebben we gezamenlijk in een van de leslokalen een lichtpunt gemaakt, zodat zij nu ook in de avond in het schoolgebouw van leraar Robert kunnen studeren!
Tegelijktertijd maakte het team van Mandla het pad af, zodat een groot deel van het mountain camp rolstoelvriendelijker is geworden.
Bijzonder werd het tripje met acht kinderen in de leeftijd van 14 tot 20 jaar. Zij behoren tot de dansgroep van Shewula Mountain Camp. We namen ze mee naar vakantiepark Mlilwane met als doel om inspiratie op te doen door mee te mogen dansen met de volwassen dansers van Mlilwane die hiermee voor henzelf een baan gecreëerd hebben. Overdag werken ze in de catering, ’s avonds laten ze toeristen genieten van hun traditionele dansen. De kinderen maakten kennis met hun Swazi cultuurgoed zoals o.a. kaarsen maken en wilde dieren zien. Dat zijn dingen die de kinderen uit het dorp wel leren op school, maar nog niet zelf hebben kunnen ervaren. Het was veel en heftig. Ze sliepen voor het eerst in een echt bed, aten voor het eerst met mes en vork, keken hun ogen uit naar de wilde dieren op onze wandelsafari en genoten van de aandacht en uitwisseling van ervaringen. En natuurlijk dansten ze met trots en volle overgave mee die avond!
Na afloop bevestigden de kinderen dat ze genoten hadden en ondanks het grootse verschil met hun dagelijkse bestaan, het een goed uitstapje is om telkens met andere kinderen van Shewula te gaan maken.
Terug in Shewula zijn we langs de schooltjes geweest en hebben we de leraren en hun leerlingen blij gemaakt met nieuw lesmateriaal. Het doel was om spelenderwijs inzicht te krijgen in o.a. ruimtelijk inzicht, je motoriek, coördinatie en zelfvertrouwen leren en verbeteren. De spelletjes en lesmaterialen zijn uiteraard met ons samen uitgetest.
Uiteraard bezochten we de kliniek. We gaven onderwijs in een aantal medische onderwerpen. De broeders en zusters waren weer blij met alle studieboeken o.a. over huidziektes en tropische aandoeningen en we maakten een plattegrond van de bestaande kliniek en bespraken de ontwerpopties en wensen voor de uitbreiding van de verloskamers.
In een notendop: er is weer een hoop gebeurd en in gang gezet. Namens stichting Qalisa bedankt voor uw support!
Als u interesse heeft om ook eens mee te gaan, laat het ons weten.
Wij hebben het weer met plezier gedaan en in een week tijd kleine zaadjes geplant voor mooie uitwisselingen en lokale duurzame verbeteringen in de toekomst.
Klik hier voor dit verslag met beeldmateriaal.